Bästa sparräntan
Hitta det bästa sparandet!
Optimera ditt sparande

Här ska vi visa dig hur du enkelt optimerar ditt sparande efter dina egna förutsättningar så att dina sparpengar växer så snabbt som möjligt.

Börja månadsspara

Om du inte redan har ett sparkapital bör du börja månadsspara på ett sparkonto som ger dig den bästa sparräntan, sådana hittar du gott om här på bastasparrantan.se. Om du väljer ett sparkonto med insättningsgaranti kan du få någon procent i sparränta annars kan du faktiskt få hela 3 – 6, 5 % (2015) i rörlig sparränta vilket är extremt bra. Månadsparkonton har alltid en rörlig sparränta.

De sparkonton du kan månadsspara på är mycket flexibla. Du kan sätta in och ta ut pengar precis när du vill. Det kostar inget att ta ut pengar men det brukar ta någon bankdag innan du kan disponera dina pengar. Du kan även se till att det dras en viss summa pengar från ditt lönekonto en gång i månad och det är något vi rekommenderar eftersom det ger ett mer disciplinerat sparande.

Om du vill öppna ett sparkonto som du kan månadsspara på är det enkelt gjort och du behöver inte sätta in mer än en hundralapp eller två när du har öppnat det.

För över sparpengarna till ett fasträntekonto

Ett fasträntekonto har alltid en betydligt högre sparränta än vad månadssparkonton har så därför bör du föra över dina sparpengar dit när du har sparat ihop en vettig summa pengar, men välj inte ett fasträntekonto hos någon av de vanliga bankerna för där får du inte den bästa sparräntan. För att få öppna ett fasträntekonto måste du emellertid ha sparat ihop minst 10 000 kr, men tänk på det här innan du för över pengarna till ett fasträntekonto:

  • För inte över allt du har sparat ihop. Det är alltid bra att ha en buffert på kanske 5000 – 20 000 kronor som du kan ta av om någon oförutsedd utgift dyker upp.
  • Det är extra viktigt att ha kvar lite pengar på sparkontot om du har haft svårt att låta bli dina sparpengar under den tid du har sparat. Det är nämligen så att du får betala en hög avgift eller får en nedsatt ränta om du rör de pengar du har på fasträntekontot och det förstör ditt sparande.
  • Bind pengarna i minst 1 – 3 år så får du en riktigt bra sparränta.

När bindningstiden är slut bör du åter igen placera dina pengar på ett fasträntekonto och binda dem där i 1 – 3 år samt föra över ytterligare pengar från ditt månadssparkonto som du såklart fortfarande sparar på.