Bästa sparräntan
Hitta det bästa sparandet!
Månadsspara

Om du inte har något sparkapital kan du tyvärr inte börja spara din pengar på ett fasträntekonto förrän du har fått ihop minst 10 000 kr. Det är såklart lite tråkigt eftersom det är detta sparkonto som ger dig den bästa sparräntan. Men misströsta inte, förr eller senare kommer du också kunna få undan pengar på ett sånt sparkonto om du följer våra spartips och börjar månadsspara.

Så funkar ett månadssparkonto

Det man kallar för månadssparkonto är egentligen bara ett vanligt sparkonto som:

  • Har en rörlig sparränta. Denna rörliga sparränta är tyvärr inte lika hög som räntan är på ett fasträntekonto, men om du sparar på ett högräntekonto är den ändå bra mycket högre än vad den är på de svenska storbankernas sparkonton.
  • Ger dig fria uttag. Många månadssparkonton tillåter hur många avgiftsfria uttag som helst medan andra har ett begränsat antal fria uttag. Ofta måste man även meddela banken om uttag några dagar i förväg.
  • Saknar insättningskrav. Du behöver normalt inte sätta in något minimumbelopp när du ska börja månadsspara och du får sätta in pengar precis när du vill och hur mycket/lite du vill. Du behöver alltså inte bestämma dig för att sätta in ett visst belopp varje månad, men många väljer att göra det för disciplinens skull.

Månadsspara med bästa sparräntan

Om du vill månadsspara med den allra bästa sparräntan ska du göra det på ett högräntekonto som inte skyddas av insättningsgarantin för där kan du få en rörlig sparränta som är högre än vad den fasta räntan är på de sparkonton som omfattas av garantin. Om du sedan vågar ta den risken eller inte är upp till dig.