Bästa sparräntan
Hitta det bästa sparandet!
Ränta på ränta

En anledning till att du tjänar så mycket på den bästa sparräntan är att du får ränta på ränta. Det här innebär att du inte bara får ränta på de pengar du sparar utan även på de räntepengar som du tjänar på ditt sparande. Det är därför varje procentenhet i högre ränta ger en så stor effekt.

Så fungerar ränta på ränta

Vi ska här ge dig ett exempel så du ser vilken hur stor skillnad en hög sparränta kan göra. Anta att du sätter in 50 000 kronor ett bankkonto som ger dig 1 % i sparränta, vilket inte alls är osannolikt idag när styrräntan är så låg. Om du låter dessa 50 000 sitta på ditt konto i 10 år så har du tjänat 5 231 kronor på ditt sparande. Om du inte hade fått ränta på ränta så hade du inte tjänat mer än 5000, men eftersom du har fått ränta på ränta har du tjänat lite mer. Skillnaden är trots allt inte så stor eftersom sparräntan är så låg.

Anta att du istället hade sparat på ett högräntekonto som ger dig 5.5 % i sparränta, då har du skulle du ha tjänat 27 500 om du inte hade fått ränta på ränta, men eftersom du får det har du istället tjänat 35 407 kronor. Du tjänar alltså drygt 7900 kronor mer på grund av att du får ränta på ränta. Notera att du bara skulle få 231 kronor mer på grund av ränta på ränta med en sparränta på 1 %.  Du får alltså inte bara 5.5 gånger mer i ränta på ränta med en sparränta som är 5.5 gånger högre, du får mycket mer än så.

Det här är ändå ett ganska snålt exempel. De flesta som sparar lägger dessutom undan pengar varje månad vilket gör en enorm skillnad. Vi ville med det här exemplet bara vissa varför det är så viktigt att hitta den bästa sparräntan.