Bästa sparräntan
Hitta det bästa sparandet!
Vanliga frågor

Var får jag den bästa sparränta?

Den bästa sparräntan får du på ett högräntekonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin, men även på högräntekonton som omfattas av insättningsgarantin får du en riktigt bra sparränta.

Hur får jag en så hög sparränta som möjligt?

Spara på ett högräntekonto, bind dina pengar på sparkontot så länge som möjligt och bind eventuellt sparräntan om den är riktigt bra och det finns möjlighet att göra det.

Vad innebär att ”binda pengarna”?

Det innebär att du inte får göra några som helst uttag under bindningstiden, vilket ger dig en högre ränta. Det är oftast inte helt omöjligt att ta ut pengar ändå men då drabbas man antingen av en hög avgift eller får en lägre sparränta.

Ska jag välja en rörlig eller bunden sparränta?

Det beror på hur hög den bundna sparräntan är och hur ränteläget i samhället utvecklas. Om den bundna sparräntan är hög och det ser ut som att sparräntorna inte kommer att höjas på mycket länge kan det vara bra att välja ett högräntekonto som har en bunden sparränta.

Vad innebär den statliga insättningsgarantin?

Den statliga insättningsgarantin är en slags försäkring som skyddar dina pengar. Om du har pengar på ett vanligt bankkonto och/eller på ett sparkonto/högräntekonto som omfattas av insättningsgarantin får du ersättning för dina sparpengar om banken försätts i konkurs. Läs gärna mer om hur insättningsgarantin fungerar under insättningsgaranti.

Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta gör att du inte bara får sparränta på de pengar du sätter in på sparkontot utan även på dina räntepengar. Du kan läsa mer om hur det här fungerar under ränta på ränta.