Bästa sparräntan
Hitta det bästa sparandet!
Insättningsgaranti

För oss sparare är det viktigt att veta var man ska spara för att vi tjäna så mycket så möjligt på vårt sparande. Det är alltså viktigt att hitta den bästa sparäntan och den får du på ett alltså på ett högräntekonto. Den allra bästa sparräntan får du på ett högräntekonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin och det är därför som många spara på såna konton. Men för er som väljer att spara på ett högräntekonto som omfattas av insättningsgarantin kan det vara bra att veta hur insättningsgarantin ser ut i praktiken. Det är därför som vi nu på bastasparrantan.se kommer att titta närmare på vad insättningsgarantin innebär.

Så stor ersättning ger insättningsgarantin

Den högsta ersättning du kan få via i om din bank går i konkurs är 100 000 Euro, vilken summa det motsvarar i svenska kronor avgörs av Stockholmsbörsens mittkurs den dag finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in, oftast är det samma dag som banken gått i konkurs. Om du inte har några 850 000 – 900 000 kr på din bank utan en lägre summa ersätts du med exakt det belopp i svenska kronor som du hade på ditt sparkonto eller dina sparkonton då banken gick i konkurs.

Observera att du alltså inte kan få en högre ersättning än 100 000 Euro även om du har flera bankkonton på samma bank. Om du däremot har delar sparkonto med en eller flera personer får ni en maximal ersättning på 100 000 Euro var. Om du till exempel delar sparkonto med din sambo kan ni tillsammans få en maximal ersättning på 200 000 Euro. Du som har flera sparkonton på olika banker skyddas emellertid av en maximal insättningsgaranti på 100 000 Euro på varje bank där du sparar.

Så får du din ersättning

Efter att finansinspektionen har beslutat att den statliga insättningsgarantin ska träda in tar det högst 20 dagar tills du har fått din ersättning. Du behöver inte själv ansöka om ersättning utan riksgälden kontaktar dig angående insättningsgarantin och då kan du meddela var du vill att pengarna ska sättas in.