Bästa sparräntan
Hitta det bästa sparandet!
Fasträntekonto

På bastasparrantan.se:s förstasida får du veta vad ett högräntekonto är för något. Det är helt enkelt ett sparkonto hos en mindre nischad bank eller finansbolag som ger dig en riktigt bra ränta. Men vad är då fasträntekonto för något? Är det också ett slags högräntekonto? Nja, både storbankerna och de mindre bankerna som ger dig den bästa sparräntan har fasträntekonton. Gemensamt för dessa konton är att de ger en fast ränta som är högre än vad bankens vanliga sparkonton med rörlig ränta har, men om du verkligen vill tjäna något på ditt sparande bör du spara på ett högräntekonto som har en fast sparränta. Då får du den allra bästa sparräntan.

För att få en fast sparränta måste du binda pengarna

Den fasta sparräntan är som sagt mycket högre än den rörliga sparräntan även när det handlar om högräntekonton och därför rekommenderar vi på bastasparräntan.se starkt att du spara på ett fasträntekonto om du har möjlighet. Men för att kunna göra det måste du binda pengarna på fasträntekontot under en viss period som kan vara alltifrån 3 månader upp till 10 år. Ju längre bindningsperiod du väljer desto högre sparränta får du, däremot rekommenderar vi inte att du binder dig i 5 – 10 år om du inte får en löjligt hög sparränta som du är säker på inte kan bli högre inom 5 – 10 år.

Om du under bindningstiden absolut vill plocka ut en viss summa pengar från ditt fasträntekonto brukar det gå bra, men då sänks oftast din sparränta drastiskt.

Du måste sätta in en lite större klumpsumma

Du kan sällan eller snarare aldrig månadsspara på ett fasträntekonto utan ska istället sätta in en enda klumpsumma när du öppnar fasträntekontot. Den minsta summan brukar vara på 10 000 kr, men det finns banker som inte har fullt så höga krav. En del banker och finansinstitut har även en övre gräns för hur mycket du får sätta in, den kan ligga på alltifrån 50 000 kr upp till 1 000 000 kr. Oftast är taket lägre på högräntekontot där du får en extremt hög sparränta.